Verwachting woningmarkt

Verwachting woningmarkt
Verwachting woningmarkt

Overbieden.nl verwacht dalende huizenprijzen op de woningmarkt in 2022 en 2023. Tot februari 2022 moest er nog flink overboden worden. Overbieden op een woning tot € 100.000,- was normaal in het westen van het land. Door de stijgende hypotheekrentes sinds kerst 2021 tot juli 2022 konden huizenzoekers minder kopen. Hierdoor daalden het aantal bezichtigingen landelijk met 80%.

Prognose huizenmarkt 2022 en 2023

Onze prognose op de huizenmarkt voor bestaande woningen is een dalende trend. Afdingen is de norm en huizen zullen met name in 2023 makkelijker betaalbaar worden omdat:

  1. Hypotheekrentes dalen waardoor er meer hypotheek mogelijk is
  2. Lagere verkoopprijzen

Toch adviseren wij starters op de woningmarkt op nu te gaan kopen. De hypotheekrentes zullen nooit meer zoveel wegzakken als vorig jaar maar wel gaan ze verder dalen. Iedereen weet dat je met dalende hypotheekrente meer kan lenen. Dat betekent ook dat je straks weer drukte krijgt op de huizenmarkt. Wordt het drukker dan gaan de huizenprijzen omhoog. Uiteraard praten wij over verwachtingen en prognoses maar onze visie is duidelijk.

Huizenmarkt nieuwbouwwoningen

De markt van nieuwbouwhuizen gaat iets anders. De afgesproken aannemingsprijs in de overeenkomst wordt gezien als de taxatiewaarde bij bestaande woningen. Alles wat u laat bouwen kan u dus financieren. Afdingen of overbieden kan niet. Wel zullen de prijzen van nieuwbouwwoningen wat stijgen. Dat komt onder meer omdat de warmtepomp slecht leverbaar is door de grote vraag. Ook de gestegen energieprijzen zullen worden doorberekend.

Als nieuwbouw net niet haalbaar is?

Stel je hebt een kavel en wil gaan bouwen met een bouwbedrijf. Aannemer Nijmegen, Peter van Brenk, bouwt op budget. Handig is dat je de tekening kan laten aanpassen. Du heb je een nieuwbouwwoning uit de voorbeelden gekozen? Is de woning net te duur? Door het schrappen van minder belangrijke onderdelen kan de woning haalbaar worden zonder dat de identiteit van het huis wordt aangetast. Meedenken in de huidige huizenmarkt is belangrijk voor koper en verkoper.

U werkt in de zorg en wil een nieuwbouwhuis kopen

In de huidige woningmarkt is het helemaal makkelijk kopen als u in de PGGM groep werkt. Een zorg en Welzijn hypotheek heeft extra leuke financiële regeling. Ouders mogen meetekenen, flexibel inkomen wordt 100% meegeteld. Ook automatisch dalende hypotheekrente als de marktwaarde van het huis hoger wordt dan de marktwaarde.

Voorbeeld haalbaarheid hypotheek van zorg en Welzijn

Hypotheek zorg en Welzijn haalbaar
Hypotheek zorg en Welzijn haalbaar

Thea en Ton lieten in Rhenen door aannemer in Rhenen, Peter van Brenk een huis bouwen. Omdat de ouders mee mochten tekenen en omdat Peter van Brenk op budget bouwt was de woning haalbaar met een hypotheek van zorg en Welzijn.