Kan je een huis kopen zonder eigen geld?

Kan je een huis kopen zonder eigen geld
Kan je een huis kopen zonder eigen geld

Is het mogelijk om zonder eigen geld een huis te kopen? Deze vraag kan je niet zomaar met ja of nee beantwoorden. Wel kan ik dit makkelijk uitleggen met een paar zinnen. Een huis kopen zonder eigen geld is afhankelijk van:

  • Taxatiewaarde huis
  • Koopsom van de woning

Koop jij je eerste huis als starter en krijg jij je eerste hypotheek dan is kopen zonder eigen geld vaak mogelijk met een startershypotheek.

Hoe dan een huis kopen zonder eigen geld?

Als de taxatiewaarde van de aan te kopen woning hoger is dan de koopprijs kan je zonder eigen geld een huis kopen. Het verschil tussen de taxatiewaarde en de koopsom is het bedrag wat je overhoud om de kosten koper van te betalen.

Voorbeeld van huis kopen zonder eigen geld

Even een voorbeeld hoe je zonder eigen geld een hypotheek kan afsluiten. Je ziet een huis te koop staan voor € 550.000,- op Funda. Je koopt de woning aan voor € 540.000,-. De taxatiewaarde bedraagt € 555.000,-. Stel dat de kosten koper € 18.000,- bedragen dan heb je slechts € 3.000,- eigen geld nodig. Je mag namelijk tot € 555.000,- een hypotheek aanvragen. Je koopt voor € 540.000 en de kosten koper bedragen € 18.000,-. Het totaal van €558.000,- is niet haalbaar omdat taxatie € 555.000,- bedraagt.

Maximale hypotheek op inkomen en taxatie

Een huis kopen zonder spaargeld kan dus alleen als er voldoende inkomen is en een hoger taxatierapport dan de koopsom van het huis. Kijk op de pagina huis kopen zonder eigen geld van lexwonen.nl naar veel meer voorbeelden.

Nieuwbouw huis bouwen minder eigen geld nodig

Ga je een nieuwbouwwoning bouwen dan heb je minder eigen geld nodig als je koopt via de makelaar. Ga je zelf een huis bouwen met een aannemer dan heb je een hoger bedrag aan kosten koper.

Via Bouwbedrijf p. van Brenk, aannemer Rhenen kan je een huis laten bouwen op budget. Past de hypotheek niet dan gaat hij kijken of er budgettair wijzigingen aangebracht kunnen worden. Op deze wijze bespaar je veel eigen geld.